Jaja mało znane
Mało popularne jajka, wręcz prawie „egzotyczne ” to jaja gęsie oraz indycze – w sklepach ich nie znajdziemy, a na lokalnych bazarach spotykane rzadko i niechętnie kupowane, a szkoda wielka. Dużo większym zainteresowaniem cieszą się jaja przepiórki, kaczki, strusia a nawet bażanta, o kurzych już nie wspominając.
Chcę dziś odczarować nieco jedne z tych mało znanych – więc słów parę o gęsim przysmaku.
Charakteryzują się wyrazistym oleistym smakiem, mocno twardą, białą skorupką, przez co często wykorzystywane są do robienia wydmuszek. Nie są one dostępne cały rok, wczesna wiosna do początku lata – to najlepszy okres na nabycie tych jaj do spożycia. Jaja gęsie cechują się bogactwem witamin z grupy B, A,D,K , a także wapnia, fosforu, potasu, magnezu i żelaza. Jedno jajo waży ok. 200g, i ma ok. 27g tłuszczu.
Poleca się je do spożywania sportowcom, bo dostarczają ponad 20g białka, co stanowi 45% zapotrzebowania u dorosłego człowieka. Tak więc wystarczy zjeść 2 szt i jesteśmy syci sprawdziłam na sobie-działa.
Świetnie nadają się też do ciasta- wyrasta puszyste i dużo smaczniejsze, niż przy użyciu kurzych jaj.
Ponieważ okres Świąt Wielkanocnych nierozerwalnie związany jest ze spożywaniem dużych ilości jajek, to jest okazja do przetestowania nowych doznań smakowych.